Hier vindt u een aantal recente preken zoals deze in onze kerkdiensten zijn gehouden: Ter inspiratie, en wellicht ook voor een moment van meditatie.

Alle preken zijn van onze predikant ds. Jan-Hendrik Kip, tenzij anders aangegeven.

Klik op één van de onderstaande links om er één te lezen

24 maart 2024

10 maart 2024

3 maart 2024

25 februari 2024

11 februari 2024

7 janari 2024

31 december 2023

25 december 2023

24 december 2023 (20.30)

24 december 2023 (10.00 uur)

17 december 2023

3 december 2023

26 november 2023

19 november 2023

5 november 2023

Neem voor oudere preken contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Onze kerkdiensten worden via internet uitgezonden. Klik daarvoor op één van links  kerkomroep.nl (alleen geluid) of  kerkdienstgemist.nl (beeld en geluid). 

Donderdag  28 maart

Witte donderdag – rond de Tafel

19.30 uur              ds. J.H. Kip

Exodus 12,15-20; Psalm 81; Johannes 13, 1-15

Vrijdag  29 maart

Goede Vrijdag – lezing Passie

19.30 uur              ds. J.H. Kip

Klaagliederen 3,1-9; Marcus 14 en 15

Zaterdag  30 maart

Paaswake – Schrft en Tafel

21.00 uur              ds. J.H. Kip

Jeremia 33,1-11; Marcus 16,1-8

Zondag  31 maart

Paasmorgen

10.00 uur              ds. J.H. Kip

Jesaja 25,6-9; Johannes 20,1-18

Zondag  7 april

10.00 uur              ds. P. Molenaar

 

 


 

 

De Psalmen

De psalmen bieden een bloemlezing van religieuze lyriek uit het oude Israël; ze zouden voor het overgrote deel zijn geschreven tussen 1000 en 500 voor onze jaartelling. De psalmen worden toegeschreven aan verschillende personen, waarvan vele aan David, maar daar is geen bewijs voor.

Ook in het christendom hebben zij eeuwenlang een belangrijke plaats ingenomen in de beleving van de religie. Dit is mijns inziens in belangrijke mate toe te schrijven aan de berijming van deze gedichten. Ze konden daardoor in elke bijeenkomst worden gezongen.

De teksten van de psalmen geven een veelheid van informatie over het gevoelen van de dichters; over de schepping, over de grootheid en goedheid van God. De dichter roept God aan als hij in gevaar verkeert en om uitredding roept. Maar ook komen teksten voor uit dankbaarheid voor al datgene dat de dichter overkomt. In weer andere teksten tekent de dichter de geschiedenis van het volk, de uittocht uit Egypte of de perioden dat het volk God niet meer diende en achter andere goden aanliep.

Kortom de psalmen bieden een breed scala van ervaringen, die de mens kan overkomen en meemaken. Ze onttrekken zich vrijwel allemaal om vastgelegd te kunnen worden op auteurschap en op tijd en plaats, en kunnen daarom voor ons in veel gevallen herkenbare zaken opleveren. Zo kunnen wij de psalmen ook in ons leven soms overbrengen en de dichter beamen. Opvolgende generaties kunnen zich dan identificeren in de ik/wij situatie van dankbaarheid, verdriet, wanhoop en vreugde.

Omdat de psalmen zoveel herkenbare situaties kunnen oproepen, raken wij soms vertrouwt met de psalmen. Mensen kunnen soms psalmen aanwijzen als eigen psalmen, waar ze steeds op kunnen terugvallen. In mijn geval is dat psalm 103; de psalm die steeds bij bijzondere gelegenheden - zoals bij verjaardagen - reeds in het gezin van mijn grootvader werd gelezen, en daardoor een familiepsalm is geworden.

Niet alleen over deze psalm, maar over een aantal andere heb ik mijn gedachten laten gaan en ze nog eens goed gelezen, in verschillende vertalingen. Dat roept soms wisselende beelden op. In een aantal volgende nummers van 2 Klank zal ik hiervan iets vertellen.


Piet Beishuizen

A. Algemene gegevens.

Naam ANBI:                           Protestantse Gemeente te Geldrop-Mierlo

RSIN/Fiscaal nummer:          819936145

KVK nr.                                  76383180
Website adres:                      pggweb.nl

E-mail:                                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres:                             Slachthuisstraat 22

Postcode:                              5664 EP

Plaats:                                   Geldrop

 
De Protestantse gemeente te Geldrop- Mierlo is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “. (ordinantie 1 artikel 1 lid 1 kerkorde).

De kern van wat wij in Geldrop-Mierlo willen doen kunnen we samenvatten in ons verlangen om:

                                         Kansen tot verbinding te organiseren

Vanuit de verbinding met God en geraakt door de boodschap van Jezus Christus willen we ons geloof voeden:

  • in eigentijdse kerkdiensten en in momenten van ontmoeting tussen leeftijdsgenoten en tussen verschillende generaties,
  • in contacten met de samenleving dichtbij,
  • in contacten met buurgemeenten,
  • in contacten met de samenleving ver weg, zoals de commissie voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking die onderhoudt met Burkina Faso.

De commissie ZWO heeft daarbij een drieledige doelstelling:

  1. De plaatselijke PKN gemeente voortdurend te informeren over wat er gaande is in de wereld van de Z, de W en de O en haar, waar mogelijk, te betrekken bij het werk op deze gebieden.
  2. Actief bezig te zijn naar buiten toe om praktische hulp te bieden, materieel en geestelijk, waar dat nodig is en voor zover dat binnen onze mogelijkheden ligt.
  3. De plaatselijke bevolking zo veel mogelijk te informeren en waar mogelijk te betrekken bij het werk van ZWO. Hierbij de dialoog over onze motieven niet uit de weg gaand.

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 1 van de kerkorde.

De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.

De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Protestantse Gemeente te Geldrop-Mierlo

B. Samenstelling bestuur.

Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 14 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.

Het College van Kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het Classicaal College voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11).

C. Doelstelling / visie

De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.

  1. De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
  2. Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
  3. Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.

D. Beleidsplan.

Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: Beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland

Ons plaatselijke beleidsplan 2024-2029 kunt u lezen via de link Beleidsplan PGG.

E. Beloningsbeleid.

De beloning van de predikant van onze gemeente is geregeld in de ‘Generale regeling rechtspositie predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de ‘ Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’.
De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland

Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

F. Verslag Activiteiten.

De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u hieronder aan.

G. Voorgenomen bestedingen.

De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats.

De financiële gegevens van het College van Kerkrentmeesters zijn in te zien via deze link

De commissie ZWO heeft een eigen geldwerving en daarom ook een eigen verantwoording:

De financiële gegevens van de commissie ZWO zijn in te zien via deze link

Algemene toelichting

Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar via de Actie Kerkbalans gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.

Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente.

Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.

Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten.

Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk.

Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.

Protestant 

De Protestantse Gemeente Geldrop-Mierlo telt ongeveer 590 leden op 390 adressen. Ons kerkgebouw is 't Kruispunt, Slachthuisstraat 22, in Geldrop. Het staat op de hoek van de Laan der Vier Heemskinderen, tegenover het politiebureau.
We nodigen u uit om met ons mee te doen, u bent van harte welkom! En we hopen dat u zich in onze kerk thuis zult voelen.
Naast de zondagse eredienst zijn er veel activiteiten 'door de week'. U kunt daar elders op deze website alles over lezen.

Van federatie naar fusie

Geldrop-Mierlo was in Nederland de eerste gemeente die 'Samen op Weg' ging. In 1970 vormden wij al een federatie van Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk.
In 2004 zijn de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden verenigd in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). pkn logoOok Geldrop-Mierlo is hier van harte in mee gegaan, de bestaande federatie is in 2006 omgevormd, we zijn nu gefuseerd.
We maken dus deel uit van de landelijke protestantse kerk, de PKN. Wilt u daar meer van weten kijk dan eens op de website www.pkn.nl

Visie op gemeente-zijn

Wij zijn een gemeenschap van mensen die zich willen laten aanspreken door de bijbel, Gods Woord. Wij willen Hem dienen in ons persoonlijk leven en in ons samen-leven als christelijke gemeente. Ook willen wij anderen vertellen wat ons beweegt: het perspectief van het doorbreken van Gods koninkrijk op aarde.
Wij beseffen dat elke generatie opnieuw de relatie met God moet ervaren en mogelijk de manier van kerk-zijn anders wil vormgeven. Daarom blijven we werken aan vernieuwingsprocessen, in het vertrouwen dat God mensen inspireert en creatief maakt. 

 

 

A. Algemene gegevens.

Naam ANBI:                           Diaconie van de Protestantse Gemeente te Geldrop-Mierlo
RSIN/Fiscaal nummer:          824132798
KVK nr                                    76383326
Website adres:                      pggweb.nl
E-mail:                                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postadres:                             Slachthuisstraat 22
Postcode:                              5664 EP
Plaats:                                   Geldrop
 
De Protestantse gemeente te Geldrop- Mierlo is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “. (ordinantie 1 artikel 1 lid 1 kerkorde).
 
De gemeente vervult haar diaconale roeping in de kerk en in de wereld door in de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid te delen wat haar aan gaven geschonken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt. (Kerkorde artikel X lid 3).
 
De Diaconie van deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 2 van de kerkorde. Het College van Diakenen geeft vorm aan de diaconale taak die wij als Protestantse Gemeente hebben.

De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk.
Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.

De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten, diaconieën en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de diaconie van de Protestantse Gemeente te Geldrop-Mierlo.

B. Samenstelling bestuur.

Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 14 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.

Het College van diakenen telt 5 leden en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en eigendommen van de diaconie. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art 3).

C. Doelstelling / beleid

De taak van de diakenen bestaat uit het helpen van mensen die dat nodig hebben dichtbij en veraf. Als diakenen volgen we zo goed mogelijk de ontwikkelingen in de samenleving . Het diaconaat is een opdracht voor de hele gemeente. Wij verwachten dat ieder gemeentelid de signalen uit de gemeente met ons deelt. Alleen zo kan het werk goed gedaan worden.

De voornaamste taken die de diaconie vervult, zijn:

  • Dienst doen in de zondagse kerkdienst, zorgen voor collecte en avondmaal.
  • Praktische hulpverlening.
  • Persoonlijke ondersteuning, geldelijke hulp aan mensen die dat nodig hebben.
  • Samenwerking met anderen zoals Vincentiusvereniging (project schuldhulpmaatje), burgerlijke gemeente, voedselbank.
  • Ouderenbeleid. Zorgen voor bezoek, het houden van koffiemiddagen en uitjes en daardoor het contact tussen oudere gemeenteleden bevorderen.
  • Diaconaal Inloophuis ’t Hemeltje in Eindhoven. Het in stand houden van het inloophuis dat door Eindhoven en de randgemeenten is opgericht.
  • Werelddiaconaat; bijdragen aan instellingen in binnen- en buitenland, bijvoorbeeld Kerk in actie.
  • Groene Kerk

 D. Beleidsplan.

Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via de link:

          Beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland

Ons plaatselijke beleidsplan van de Diaconie kunt u lezen via de link Beleidsplan Diaconie.

E. Beloningsbeleid.

De beloning van diakonale medewerkers – indien aanwezig - is geregeld in de ‘Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale regelingen Protestantse Kerk in Nederland.

Het College van Diakenen heeft geen betaalde medewerkers in dienst, de diakenen en diaconale vrijwilligers ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Indien gewenst ontvangen deze leden wel vakliteratuur, een opleiding en worden werkelijk gemaakte onkosten vergoed.

F. Verslag Activiteiten.

De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een
levende gemeente. Dat doen zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u hieronder aan.

G. Voorgenomen bestedingen.

De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk diaconaal werk vertoont een grote mate van continuïteit:
In de kolom begroting in het overzicht onder H is dit cijfermatig in beeld gebracht.

H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting.

De financiele gegevens van de diaconie zijn in te zien vie deze link.

Algemene toelichting

Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar gevraagd om hun bijdrage voor het diaconale werk van de diaconie van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.
Soms bezit een diaconie ook (enig) vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de diaconie nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de diaconie.
De ontvangen inkomsten van de diaconie worden besteed aan diaconaal werk, zowel plaatselijk, landelijk als wel wereldwijd in de vorm van ondersteuning van activiteiten en doorbetaling van voor specifieke projecten gehouden inzamelingen.
Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan de kosten van de eigen organisatie (eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijke diaconale werk van de kerk.
Onder lasten beheer en administratie zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de diaconale bezittingen.

Oecumenisch bijbellezen

Ook in het seizoen 2023/2024 is er weer een cyclus Oecumenisch Bijbellezen. In deze groep gaan we kijken naar de lezingen die in beide kerken, katholiek en protestants, op zondag aan de orde zijn. We vertellen elkaar hoe Bijbelteksten bij ons overkomen en we kijken naar wat ons daarin aanspreekt, raakt of aan vragen oproept. We gaan uit van de lezingen zoals die in de zondagse vieringen worden gebruikt, dus het r.k. lectionarium en de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2021. Kom meepraten, ontdek Bijbelteksten en ontmoet geloofsgenoten! Aanmelden is handig voor ons, maar zomaar binnenlopen is ook prima. De avonden worden geleid door dominee Jan-Hendrik Kip en pastoor Sjef van der Maazen. Ze vinden plaats telkens om 20.00 uur in het St. Antoniushuis, Stationsstraat 21.

2023

op woensdag 6 september voor zondag 10 september

op maandag 9 oktober voor zondag 15 oktober

op maandag 27 november voor zondag 3 december

                                                              

2024

op woensdag 3 januari voor zondag 7 januari

op dinsdag 6 februari voor zondag 11 februari

op dinsdag 27 februari voor zondag 3 maart

 

Aanmelden:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 286 75 06,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 286 23 64.

Van harte welkom!

Helpen waar geen helper is

Diaconie, dienstbaarheid, of met de woorden van Psalm 72: helpen waar geen helper is, is een taak van de hele gemeente van Jezus Christus, maar wat doen de diakenen dan zoal?

Eén taak van de diaconie zien we iedere zondag. Samen met de ouderling van dienst en de predikant komt de diaken bij het begin van de dienst binnen, collecteert samen met de ouderling en bedient samen met ouderling en predikant bij het avondmaal. Maar hiernaast verrichten de diakenen ook een aantal minder zichtbare taken.

Heel in het kort is de opdracht van de diaconie: Helpen wie geen helper heeft. In plaats van de droge opsomming van taken van de diaconie die de kerkorde hiervoor vermeldt, geven wij als diakenen hier liever wat voorbeelden van praktische zaken waar we ons de afgelopen jaren mee bezig gehouden hebben.

Financiële hulp

  • verstrekken van middelen (vaak een lening) aan wie tijdelijk niet uitkomt met zijn geld
  • wijzen op andere instanties die hulp kunnen bieden (bv. Stichting Leergeld, gemeente Geldrop-Mierlo)
  • een Kerstattentie voor mensen die moeilijk rond kunnen komen, zodat ook zij met het Kerstfeest iets extra’s kunnen doen
  • contacten met Voedselbank, deelname aan het Armoedeplatform, Diaconaal Centrum Eindhoven ’t Hemeltje
  • ondersteunen van diverse instellingen van diaconale aard (plaatselijk, bv. Vrienden van Berkenheuvel, landelijk, bv. Stichting De Hoop, en wereldwijd, bv. Solidaridad)
  • verdeling van de collecteopbrengsten naar de bestemmingen (bv. Kerk in Actie, plaatselijk kerkenwerk)

Praktische hulp

  • mensen die door de hoge energieprijzen in de problemen kwamen, helpen door het bekostigen en aanbrengen van eenvoudige isolatie- en besparingsvoorzieningen
  • hulp bieden bij het verhuizen en meubels in elkaar zetten voor iemand die dat zelf niet kon en geen hulp had
  • een gemeentelid had de wens uitgesproken dat haar huisraad na haar overlijden ten goede moest komen aan mensen die het nodig hadden; wij hebben gezorgd dat dat daadwerkelijk gebeurde (en met de familie ijverig staan inpakken)
  • hulp aan statushouders / nieuwe Nederlanders bij taal en het vinden van werk

Zorg voor ouderen, zieken; verbinding

  • de maandelijkse koffiemiddagen, de Adventsviering voor ouderen, samen met onze trouwe en onmisbare “hulpdiakenen”
  • de bloemengroet voor zieken en mensen in verdrietige omstandigheden, samen met de bloemengroep
  • in voorbereiding: het organiseren van een maandelijkse gemeenschappelijke maaltijd

Over een aantal van deze onderwerpen hebben we ook een aantal malen per jaar overleg met de diaken van de Rooms-Katholieke Nicasiusparochie.
Hiernaast zoeken we naar mogelijkheden om de zorg voor het milieu – een taak die de kerkorde ook specifiek noemt – handen en voeten te geven.

Bereikbaar per telefoon

Wij willen als diaconie bereikbaar zijn voor eventuele hulpvragen.  Op dit nummer kan men ons altijd bereiken: 06 47015325

De diakenen

Helpen waar geen helper is

Diaconie, dienstbaarheid, of met de woorden van Psalm 72: helpen waar geen helper is, is een taak van de hele gemeente van Jezus Christus, maar wat doen de diakenen dan zoal?

Eén taak van de diaconie zien we iedere zondag. Samen met de ouderling van dienst en de predikant komt de diaken bij het begin van de dienst binnen, collecteert samen met de ouderling en bedient samen met ouderling en predikant bij het avondmaal. Maar hiernaast verrichten de diakenen ook een aantal minder zichtbare taken.

Heel in het kort is de opdracht van de diaconie: Helpen wie geen helper heeft. In plaats van de droge opsomming van taken van de diaconie die de kerkorde hiervoor vermeldt, geven wij als diakenen hier liever wat voorbeelden van praktische zaken waar we ons de afgelopen jaren mee bezig gehouden hebben.

Financiële hulp

  • verstrekken van middelen (vaak een lening) aan wie tijdelijk niet uitkomt met zijn geld
  • wijzen op andere instanties die hulp kunnen bieden (bv. Stichting Leergeld, gemeente Geldrop-Mierlo)
  • een Kerstattentie voor mensen die moeilijk rond kunnen komen, zodat ook zij met het Kerstfeest iets extra’s kunnen doen
  • contacten met Voedselbank, deelname aan het Armoedeplatform, Diaconaal Centrum Eindhoven ’t Hemeltje
  • ondersteunen van diverse instellingen van diaconale aard (plaatselijk, bv. Vrienden van Berkenheuvel, landelijk, bv. Stichting De Hoop, en wereldwijd, bv. Solidaridad)
  • verdeling van de collecteopbrengsten naar de bestemmingen (bv. Kerk in Actie, plaatselijk kerkenwerk)

Praktische hulp

  • mensen die door de hoge energieprijzen in de problemen kwamen, helpen door het bekostigen en aanbrengen van eenvoudige isolatie- en besparingsvoorzieningen
  • hulp bieden bij het verhuizen en meubels in elkaar zetten voor iemand die dat zelf niet kon en geen hulp had
  • een gemeentelid had de wens uitgesproken dat haar huisraad na haar overlijden ten goede moest komen aan mensen die het nodig hadden; wij hebben gezorgd dat dat daadwerkelijk gebeurde (en met de familie ijverig staan inpakken)
  • hulp aan statushouders / nieuwe Nederlanders bij taal en het vinden van werk

Zorg voor ouderen, zieken; verbinding

  • de maandelijkse koffiemiddagen, de Adventsviering voor ouderen, samen met onze trouwe en onmisbare “hulpdiakenen”
  • de bloemengroet voor zieken en mensen in verdrietige omstandigheden, samen met de bloemengroep
  • in voorbereiding: het organiseren van een maandelijkse gemeenschappelijke maaltijd

Over een aantal van deze onderwerpen hebben we ook een aantal malen per jaar overleg met de diaken van de Rooms-Katholieke Nicasiusparochie.
Hiernaast zoeken we naar mogelijkheden om de zorg voor het milieu – een taak die de kerkorde ook specifiek noemt – handen en voeten te geven.

Bereikbaar per telefoon

Wij willen als diaconie bereikbaar zijn voor eventuele hulpvragen.  Op dit nummer kan men ons altijd bereiken: 06 47015325

De diakenen