Taizé vieringen in najaar 2017 / voorjaar 2018Icoon Taize

In het komende seizoen 2017/2018 zullen er drie Taizédiensten gehouden worden:

zondag 28 oktober 2018, zondag 3 februari 2019 en maandag 15 april 2019

Alle Taizédiensten  worden gehouden in “t Kruispunt (Slachthuisstraat 22, Geldrop) en beginnen om 19.00 uur.

De gewone Taizé vieringen (zondag 28 oktober 2018 en zondag 3 februari 2019) zijn in het Leerhuis. De oecumenische kerkdienst in de week voor Pasen (maandag 15 april 2019) is in de Kerkzaal.

De zaalinrichting in het Leerhuis is als volgt: halve cirkel stoelen, liturgische tafel met icoon en waxine-lichtjes en bloemschikking. De Kerkzaal is ingericht als voorheen.

De liturgie is, zoals bekend: Lied, Psalmlezing, Lied, Evangelielezing, Lied, Stilte , Lied, Gebeden, Lied , Zegen, Liederen. We zingen de liederen met piano-begeleiding. De sfeer van Taizé kunnen we proeven in CD-muziek vóór en na de viering.

Hartelijk welkom in de Taizévieringen in ’t Kruispunt, een half uur om tot rust te komen in ons alledaagse bestaan,

Een stukje geschiedenis.

Sinds 20 jaar worden er Taizévieringen in onze kerk gehouden. In de loop der jaren is er wel wat veranderd in de uitvoering van de Taizédiensten. Kenmerkend in de Taizé diensten zijn iconen evenals de in herhaling gezongen meditatieve liederen.

PGG naar Taizé 1996

In 1996 in de week na Pinksteren gingen we voor het eerst met een groep jongeren van onze kerk naar Taizé in Frankrijk. Na terugkomst wilden we er thuis iets mee en vandaar de maandelijkse Taizé-diensten. In de kerkzaal werden de stoelen in een groot vierkant gezet, de tafel waarop één icoon langs één zijde van het vierkant, de cantorij er tegenover, de paaskaars en verder de menora in het midden. In februari 2004 werd een werkgroep Taizé gevormd We hielden in herfst en voorjaar iedere maand een viering om 19.00 uur. d.w.z., 3x in het najaar en 4x in het voorjaar. In februari 2008 veranderden we de zaalindeling; we zetten de tafel en banken waarop waxinelichtjes branden, met iconen en bloemsymboliek op het podium, evenals de paaskaars en de menora. Stoelen en microfoon stonden in een halve cirkel ervoor.

PGG naar Taizé 2008

In september 2008 gingen we met een kleine groep van 8 mensen naar Taizé. We kwamen enthousiast terug en bleven 7 vieringen per jaar houden m.m.v. 4 organisten/pianisten in toerbeurt. In november 2012 begonnen we met het oefenen van liederen op de vrijdagmiddag voorafgaand aan de zondag van de viering. Het aantal bezoekers begon in 2014 terug te lopen, en we verminderden het aantal vieringen naar vier per jaar; twee in het voorjaar en twee in het najaar. In het voorjaar van 2017 kozen we voor een kleinere ruimte en werden er 3 Taizévieringen, in januari, februari en maart, gehouden in het Leerhuis. en met Pasen (oecumenischdienst en meer bezoekers) een viering in de Kerkzaal.

Werkgroep Taizé:
Jan Hendrik Kip, Anneke van Baardwijk, Helmi de Ruiter en Ineke Engel.

Info: Ineke Engel, tel.040-7802334, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.