TROOST
Een belangrijke inhoud van de blijde boodschap van het Evangelie is troost. Troost voor mensen die verdriet hebben, troost voor mensen die rouwen, die ziek zijn, die pijn hebben. In het pastoraat is ook een belangrijke taak, het bieden van troost. Hoe doe je dat, troost bieden? Wat betekent troost voor iemand anders. Een “bakkie troost”, daar wordt over het algemeen een kopje koffie mee bedoeld. Het gaat dan natuurlijk niet om die koffie zelf, maar het gesprek dat er mee gepaard gaat.
Troost bieden is het verhaal aanhoren, luisteren naar wat iemand te vertellen heeft. Luisteren naar de pijn en het verdriet. Het betekent erkennen van die pijn, serieus nemen, wat die ander doormaakt. Niet meteen met allerlei oplossingen aankomen. Er komen andere tijden, de tijd heelt alle wonden, ga nu maar hard werken dan kom je er wel over heen. Je moet dit of je moet dat. Het betekent vooral die ander in zijn of haar waarde laten. Je kunt een ander niet voorschrijven hoe die moet rouwen, hoe die verdriet moet verwerken. Dat kan alleen die persoon zelf invullen. Maar je kan er naast staan, een eindje mee gaan op de weg, die die persoon moet gaan. Ruimte geven aan alle emoties, ruimte geven aan woede en opstandigheid, aan tranen. Zowel voor degene die troost nodig heeft, als voor degene die troost wil bieden, blijft het een zoeken en passen en meten. Het is voor ieder mens weer anders.
De Heilige Geest, wordt ook wel de trooster genoemd. Met Hemelvaart heeft Jezus ons verlaten. Hij loopt niet meer rond op aarde, maar is naar Zijn Vader in de hemel gegaan. Hij heeft tegen zijn leerlingen gezegd “ik laat jullie niet als wezen achter, maar ik stuur jullie de Trooster”. De zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren wordt ook wel “wezenzondag” genoemd. Hij heeft ons verlaten, en de Trooster is er nog niet. Wat voor troost kunnen wij verwachten van die Heilige Geest?
Eigen aan de Heilige Geest is dat die waait waarheen Hij wil. Wij kunnen de Heilige Geest niet vastleggen, niet aanraken, wij kunnen alleen maar om de Heilige Geest bidden. Troost kan zomaar op eens uit onverwachte hoek komen. Van een kant die we totaal niet hadden verwacht, kan er zo maar op eens iets gebeuren waardoor we ons getroost voelen. Eigen aan de Heilige Geest is ook dat die beweging veroorzaakt. Mensen komen in beweging, staan op en gaan op weg. Troost zoeken kan in de stilte van de binnenkmaer, maar er komt ook een moment om in beweging te komen, om anderen op te zoeken. Belangrijk aan troost is herkenning, dat er mensen die die jouw verdriet aanvoelen, meebeleven, omdat ze iets hebben meegemaakt dat er op lijkt. De Heilige Geest verbindt mensen met elkaar, stelt mensen voor elkaar open, opent ogen en oren, zodat mensen elkaar zien en naar elkaar luisteren. De troost van de Heilige Geest heeft vele vormen en manieren. Het is troost van warmte en van het vuur van Gods liefde.
Ik was eens op bezoek bij een vrouw sprak over de troost van de Heilige Geest. Ze zei God de Vader, die heeft het veel te druk, met alles wat er in deze wereld gebeurt aan rampen in de natuur, en alle politieke problemen, en oorlogen. Jezus de Zoon die heeft het veel te druk met al die mensen die het moeilijk hebben, met al die mensen pijn hebben en ziek zijn. Maar die Heilige Geest, die is er voor mij. De komt speciaal voor mij, om mij troost te geven, die geeft tijd en aandacht. Zij ervoer de Heilige Geest als haar eigen speciale troost. Wat een genade om zo te mogen geloven.
Mirjam van Nie