Pastorale klank

Maandelijks verschijnt in ons kerkblad 2Klank de meditatieve rubriek Pastorale Klank, veelal geschreven door onze eigen predikant ds. Jan-Hendrik Kip, soms ook door anderen. De mees recente klanken vindt u hier.

Amazing Grace

Een van de meest bekende kerkliederen is het. U kent het vast ook wel. Ontstaan is het in 1772. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw stond het een hele poos in de charts van de popmuziek, kan ik me nog herinneren. Er zijn in de loop van de tijd heel wat variaties op gemaakt.

Opruimen

Wij allemaal hebben op zolder dozen staan met spullen. In allerlei kastjes staan ook spullen. Spullen uit het verleden, spullen waar herinneringen aan vast zitten, spullen waarvan we denken, misschien zullen we die ooit eens gebruiken. Ons probleem is niet dat we te weinig hebben, maar veeleer dat we te veel hebben.

Hartje

Valentijn

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Een gedenkdag, zeg maar, voor verliefde mensen. U merkt het straks wel aan de vele bonbondoosjes in hartvorm in de supermarkt of aan de prijzen bij de bloemenhandelaar; de commercie springt er graag op in. Valentijnsdag, daar hebben we als kerk toch niets mee te maken, denkt u? Dan moet u beslist even doorlezen, vind ik.

Wierook

In 2019 valt 6 januari op een zondag. Dat is mooi, zo komt het feest van Epifanie (katholieken zeggen: Driekoningen) goed tot zijn recht. Het gaat dan namelijk onvermijdelijk over de drie wijzen die, geleid door een ster, uit het Oosten komen en het nieuwgeboren kind komen aanbidden.

Boom geplant aan stromend water

December is de maand dat velen een boom in huis neerzetten. Ook in vele kerken wordt in de Kerstperiode een boom in de kerk neergezet. Deze boom wordt mooi versierd met slingers, kleine trompetjes, engeltjes en kerstballen. Het is sfeervol en gezellig.

Loslaten

Het is maar goed dat u deze regels nu pas leest en niet op het moment dat ik die heb opgeschreven. Ik wil het hebben over de herfst, maar het is helemaal geen herfst, het is ongekend warm. "De warmste zoveelste oktober ooit" vertellen ze op tv, bijna dagelijks, vaak met enthousiasme in de stem. Ik snap wel dat dit weer voor het besef van de meeste mensen in de categorie "mooi weer" valt, maar er klopt iets niet.