Maandelijks verschijnt in ons kerkblad 2Klank de meditatieve rubriek Pastorale Klank, veelal geschreven door onze eigen predikant ds. Jan-Hendrik Kip, soms ook door anderen. De mees recente klanken vindt u hier.

Bonhoeffer

Het lijkt me gepast om aan Dietrich Bonhoeffer te denken. Deze maand, op 4 februari, is zijn geboortedatum. En straks, op 9 april, zal het 75 jaar geleden zijn dat hij als een van de laatste verzetsmensen door de Nazi's werd omgebracht, drie weken voor het einde van de oorlog. Het gebeurde op persoonlijk bevel van Hitler. Want Bonhoeffer had een rol in de samenzwering tegen de Führer.

Dromen van vrede

“Advent is dromen, dat Jezus zal komen”. Een bekend Adventslied. Het woord “Advent” betekent “komst”. In de Adventstijd verwachten wij de komst van Jezus, zien wij uit naar zijn geboorte, dromen wij van hoe het zal zijn.

Wachten

"Vóór 23 uur besteld, morgen in huis" - het is het adagium van de online-winkels. We hebben heel erg weinig tijd om onze boodschappen te doen, zo lijkt het. Ik zelf heb nog nooit iets besteld waarvoor het belangrijk was dat het binnen zo'n kort tijdsbestek werd afgeleverd, maar voor veel mensen schijnt de supersnelle afhandeling de doorslag te geven, anders zouden de online-portalen elkaar niet op dit punt zo beconcurreren.