Maandelijks verschijnt in ons kerkblad 2Klank de meditatieve rubriek Pastorale Klank, veelal geschreven door onze eigen predikant ds. Jan-Hendrik Kip, soms ook door anderen. De mees recente klanken vindt u hier.

Lange nacht

December is de maand die voor het grootste gedeelte uit Advent bestaat, liturgisch gezien. Dat is ook zo, wanneer, zoals dit jaar, de advent al in de maand november begint. Bijna aangekomen in de laatste maand van het jaar vraag ik me af wat de advent van 2020 anders maakt dan advent in andere jaren.

Episode

“Alles komt goed @ Covid-19” staat er, in grote graffiti-letters, op een van de pijlers onder het spoorwegviaduct over het Eindhovens kanaal. Of het gedeelte vóór het apenstaartje en het gedeelte erna door dezelfde persoon zijn gemaakt betwijfel ik; het is een heel andere stijl.
Maar hoe dan ook: iemand heeft het goed gevonden dat het er op deze manier staat. Iedere keer als ik er langskom is het alsof mij even een vraag wordt gesteld. Of ik dat geloof, wat daar staat. Of ik geloof dat het goedkomt. Ik moet dan bij mezelf te rade gaan en goed aanvoelen hoe ik het inmiddels heb met deze pandemie.

Het nieuwe normaal

Anderhalve meter is het nieuwe normaal. In verband met alle maatregelen rondom het virus moeten we anderhalve meter afstand bewaren, mogen we geen handen meer schudden, en geven we elkaar een hoofdknik. We hebben dat inmiddels al zó lange tijd gedaan, dat we het zo langzamerhand als normaal zijn gaan vinden. Soms wordt er gevraagd “wanneer wordt alles weer normaal?” Dan wordt bedoeld, zoals vroeger, zoals vóór dat dit virus ons leven in de war kwam schoppen.

Ná corona, nóg corona, níeuw corona?

In mijn to-do-lijst had ik een map aangemaakt onder de naam "na corona". Zoals er ook een map is "voor de vakantie" en een "na de vakantie". Toen ik "na corona" maakte, voor al wat was komen te vervallen vanaf half maart, had ik ongeveer het tijdstip van nu voor ogen. Eind van de zomer zouden we het toch hopelijk wel min of meer achter de rug hebben, de toestanden rond het virus. De onbestemde verwachting dat dit allemaal toch ook weer voorbij zou moeten gaan.