BudgetMaatje Geldrop-Mierlo

Het is bekend dat er in ons land steeds meer mensen in financiële problemen komen. Als kerk zijn we uiteraard betrokken bij mensen die het moeilijk hebben. Vanuit de kerken is een paar jaar geleden dan ook het project “SCHULDHULPMAATJE” gestart. De naam is inmiddels gewijzigd in BudgetMaatje Geldrop-Mierlo.

Ook in Geldrop kwam de vraag of we hieraan mee konden werken. Het is de Vincentiusvereniging van de R.K. kerk geweest die het voortouw heeft genomen. Vanuit de protestantse kerk zijn er ook een paar mensen van het begin af betrokken geweest.

Een budgetmaatje is een vrijwilliger die mensen helpt om uit de problemen te komen en/of te blijven.

Dit kan door te helpen met de administratie, het in kaart brengen van inkomsten en uitgaven, helpen bij het invullen van formulieren of contact leggen met instanties van schuldsanering.

Dit kun je als vrijwilliger natuurlijk niet zomaar doen, er is een opleiding en een certificering. Dat betekent dat je ieder jaar een soort bijscholing doet. Dat is niet erg moeilijk, maar wel nuttig.

Het plaatselijke werk wordt geleid door een klein bestuur en de coördinator. Deze stelt voor welk maatje iemand gaat helpen en hij helpt als het nodig is, want in het begin kan het werk tegenvallen. Mensen die in problemen komen houden soms uit schaamte informatie achter, of de administratie is zó wanordelijk dat er niet door te komen lijkt.

Meestal komen we er samen uit. Er is samenwerking met de LEV-groep (maatschappelijk werk) en met de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente. Deze professionele werkers vinden de hulp van vrijwilligers een goede zaak.

We houden geregeld een bijeenkomst met alle maatjes in Geldrop/Mierlo om te overleggen en van elkaar te leren.

Waarom nu dit stukje in 2KLANK/website? Vanuit de diaconie kwam de vraag hoe het nu staat met het project. Het is goed dat u weet dat onze kerk hieraan meewerkt.

Het kan belangrijk zijn voor mensen die in problemen dreigen te komen om te weten waar men terecht kan. Juist in het stadium dat er nog geen grote schulden zijn kan BudgetMaatje goed helpen.

Het kan ook zijn dat u denkt: Zoiets zou ik ook wel willen doen. Dan kan ik uit eigen ervaring vertellen dat het mooi werk is. Je komt terecht in een fijne groep mensen, je hoeft het niet alleen te doen. Je kan echt iets betekenen voor iemand die steun nodig heeft.

Wilt u contact?

Onze coördinator is de heer S.A.J. van Leijsen, tel 040-286 89 51
Ook te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt ook bellen naar Ineke van Klinken (tel. 040-2856223)