Op woensdagmiddag 9 augustus zijn we in eigen auto’s met 20 personen richting het theepottenmuseum in Swartbroek gereden, een leuk dorpje in Limburg.

We werden vriendelijk ontvangen door de eigenaar Frits en eigenaresse Saskia van het museum en er stond thee/koffie voor ons klaar met een lekkere punt appeltaart.

Nadat de inwendige mens was verkwikt en het toilet bezocht werden we door een enthousiaste eigenaar, die leuke anekdotes over de theepotten wist te vertellen,  rondgeleid in het museum.

TheepottenmuseumDe theepot waar het ooit allemaal mee begonnen is, is een olifantentheepot.

Inmiddels staan er nu meer dan 2000 theepotten uitgestald, sommigen in glazen vitrines en allemaal per thema, zoals:  Kerstmis, sport (golfsport, voetbal), vakantie (toren van Pisa, caravans, kleedhokjes, bootjes etc.),  muziek (muziekinstrumenten, muzikanten), auto’s (kever, eend),  winkel (marktkramen, winkeltjes o.a. van de bekende Engelse ontwerper Paul Cardew), Alice in Wonderland (De Madhatter, Alice het konijn, de grijnzende kater, de kaartenmannetjes),  ruimtevaart, fruit,  groente en allerlei theepotten in de vorm van beroemdheden zoals: Stan Laurel en Olivier Hardy, Charlie Chaplin, the Chippendales, Queen Elizabeth I, Betty Boop, Popeye, Donald Duck, Goofy, Mickey en Minnie Mouse, Winny de Pooh, Knorretje en zelfs Bill Clinton met sigaar!

Het theepottenmuseum is diverse keren op de televisie geweest, o.a. bij omroep Max bij de serie “Bed and Breakfast” (logeren tussen kunst en kitsch), op RTL 4 bij het programma “Go cycling” en NPO 2 “Landinwaarts”.

De 10.000ste bezoekster, vertelde Saskia, kwam op 8 juli 2014 binnen vanuit Burgh-Haamstede en heeft van haar een dienblad aangeboden gekregen met allerlei leuke presentjes.

Halverwege de rondleiding kregen we nogmaals een kopje thee/koffie aangeboden. Tijdens deze pauze gingen er diverse boeken rond met afbeeldingen van gekke, grappige, hilarische en exclusieve theepotten. Het theepottenmuseum in Swartbroek werd uitgeroepen tot het leukste Dagje Uit van Nederland in 2014 en het leukste uitje van Limburg in 2013 door ANWB-leden.

In het museum waren  ook souvenirtjes te verkrijgen zoals “theepotjes van zeep” en “munthouders in de vorm van een theepot”

De eigenaresse van het museum is ook nog eens creatief met glas en het graveren van glas en spiegels (Atelier Saskia Lavell).  Bovendien zit zij tijdens de rondleiding gezellig te handwerken wat knus en gezellig aandoet.

Kortom een geslaagde middag volgens degenen die er deze middag bij waren.