Vruchten

“Aan de vruchten zul je hen herkennen”. Je plukt geen druiven van doornstruiken, wij plukken geen frambozen van een appelboom. Als je de vrucht ziet, dan weet je van welke boom die afkomstig is.

Ruimhartig

Een paar kilometer van ons vakantieverblijf deze zomer vandaan ligt Friedrichstadt. "Die Holländerstadt" staat er op de borden als je er binnenrijdt. Je waant je inderdaad in Nederland: veel huizen met de typische trapgevels, grachten door de stad, veel Nederlandse woorden in de straatnamen verwerkt, veel Nederlandse namen op de deuren van de huizen en deurbellen. En dat allemaal boven in Sleeswijk-Holstein in het Noorden van Duitsland, niet ver van de grens met Denemarken. Hoe dat zo komt?

Zonnezoon

In de vakantie zoeken veel mensen de zon op. Naar het strand, naar de zee, naar het bos of de hei, als de zon er maar schijnt. In ons eigen land kunnen we de zon opzoeken, maar het klimaat is niet altijd even stabiel. Daarom gaan veel mensen op reis, naar een land, waar het veel zekerder is dat de zon schijnt. Lekker in de zon, lekker bruin worden, genieten van het weer.

Water

Komt een gast-van-buiten de zaal binnen waar de synode in vergadering bijeen is. Als hij de gigantische stapels papier ziet die ieder synodelid voor zich op tafel heeft liggen roept hij verontwaardigd uit: "Maar mensen, jullie weten toch wel dat de eerstvolgende zondvloed niet meer met water, maar met papier wordt gedaan?" - Een grap met een kern van waarheid. Ik wilde er altijd nog een keer, als de lezingen over de vloed langs zouden komen, een preek mee beginnen of zo. Maar dat kan niet meer. Het is te laat. In onze kerkelijke vergaderingen, synode of kerkenraad, zitten we tegenwoordig achter laptops of tablets, en als we afspraken moeten maken pakken wij de smartphone. Het vele papier is aan het verdwijnen. Goed voor de bomen in Europa, slecht voor de edelmetalen uit de bodem van Afrika. Maar dat terzijde.

De tweelingstem

Pasen is een prachtig feest, wij vieren in de kerk, het hart van ons geloof. De opstanding van Jezus Christus, de liefde van God, vergeving en genade. Een nieuw begin is altijd mogelijk. Een feest om veel te zingen, en om van harte te vieren.

Duif met olijftak

Olijftak    

De laatste tijd zijn ze niet meer zo in het nieuws: gammele bootjes op zee, afgeladen vol met vluchtelingen die naar Europa willen. Weerloze mensen, overgeleverd aan de grillen van de Middellandse Zee.

Lichtbron

Weg van geleidelijkheid
Heb je een vraag? Heb je een probleem? Hoe ga je op zoek naar een antwoord?

Hoeveel is nodig?

Van de Russische schrijver Leo Tolstoi is er een vertelling over een boer, Pachom geheten, die een bijna onverzadigbare honger heeft naar het bezit van grond. 'Hoeveel aarde heeft een mens nodig?' is de titel.

Klok

Klok en wijzer

Eens kwam er, zo las ik in een verhaal, een oude man bij de klokkenmaker. Hij vroeg aan de klokkenmaker: "Kun je alsjeblieft deze twee wijzers voor me in orde maken? Ze geven de tijd niet meer goed weer". En hij haalde de twee wijzers uit zijn jaszak en liet ze aan de klokkenmaker zien.

OP WIE LIJKT HIJ?

Als een kind geboren wordt is één van de eerste vragen die gesteld wordt, “op wie lijkt hij of zij?”. De pasgeborene wordt goed bekeken. De neus van de moeder, de ogen van de vader, veel is er te herkennen. Niet alleen de ouders, zijn terug te zien in het kind, ook de generatie daarvoor.