Hartje

Valentijn

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Een gedenkdag, zeg maar, voor verliefde mensen. U merkt het straks wel aan de vele bonbondoosjes in hartvorm in de supermarkt of aan de prijzen bij de bloemenhandelaar; de commercie springt er graag op in. Valentijnsdag, daar hebben we als kerk toch niets mee te maken, denkt u? Dan moet u beslist even doorlezen, vind ik.

Wierook

In 2019 valt 6 januari op een zondag. Dat is mooi, zo komt het feest van Epifanie (katholieken zeggen: Driekoningen) goed tot zijn recht. Het gaat dan namelijk onvermijdelijk over de drie wijzen die, geleid door een ster, uit het Oosten komen en het nieuwgeboren kind komen aanbidden.

Boom geplant aan stromend water

December is de maand dat velen een boom in huis neerzetten. Ook in vele kerken wordt in de Kerstperiode een boom in de kerk neergezet. Deze boom wordt mooi versierd met slingers, kleine trompetjes, engeltjes en kerstballen. Het is sfeervol en gezellig.

Loslaten

Het is maar goed dat u deze regels nu pas leest en niet op het moment dat ik die heb opgeschreven. Ik wil het hebben over de herfst, maar het is helemaal geen herfst, het is ongekend warm. "De warmste zoveelste oktober ooit" vertellen ze op tv, bijna dagelijks, vaak met enthousiasme in de stem. Ik snap wel dat dit weer voor het besef van de meeste mensen in de categorie "mooi weer" valt, maar er klopt iets niet.

Vruchten

“Aan de vruchten zul je hen herkennen”. Je plukt geen druiven van doornstruiken, wij plukken geen frambozen van een appelboom. Als je de vrucht ziet, dan weet je van welke boom die afkomstig is.

Ruimhartig

Een paar kilometer van ons vakantieverblijf deze zomer vandaan ligt Friedrichstadt. "Die Holländerstadt" staat er op de borden als je er binnenrijdt. Je waant je inderdaad in Nederland: veel huizen met de typische trapgevels, grachten door de stad, veel Nederlandse woorden in de straatnamen verwerkt, veel Nederlandse namen op de deuren van de huizen en deurbellen. En dat allemaal boven in Sleeswijk-Holstein in het Noorden van Duitsland, niet ver van de grens met Denemarken. Hoe dat zo komt?

Zonnezoon

In de vakantie zoeken veel mensen de zon op. Naar het strand, naar de zee, naar het bos of de hei, als de zon er maar schijnt. In ons eigen land kunnen we de zon opzoeken, maar het klimaat is niet altijd even stabiel. Daarom gaan veel mensen op reis, naar een land, waar het veel zekerder is dat de zon schijnt. Lekker in de zon, lekker bruin worden, genieten van het weer.

Water

Komt een gast-van-buiten de zaal binnen waar de synode in vergadering bijeen is. Als hij de gigantische stapels papier ziet die ieder synodelid voor zich op tafel heeft liggen roept hij verontwaardigd uit: "Maar mensen, jullie weten toch wel dat de eerstvolgende zondvloed niet meer met water, maar met papier wordt gedaan?" - Een grap met een kern van waarheid. Ik wilde er altijd nog een keer, als de lezingen over de vloed langs zouden komen, een preek mee beginnen of zo. Maar dat kan niet meer. Het is te laat. In onze kerkelijke vergaderingen, synode of kerkenraad, zitten we tegenwoordig achter laptops of tablets, en als we afspraken moeten maken pakken wij de smartphone. Het vele papier is aan het verdwijnen. Goed voor de bomen in Europa, slecht voor de edelmetalen uit de bodem van Afrika. Maar dat terzijde.

De tweelingstem

Pasen is een prachtig feest, wij vieren in de kerk, het hart van ons geloof. De opstanding van Jezus Christus, de liefde van God, vergeving en genade. Een nieuw begin is altijd mogelijk. Een feest om veel te zingen, en om van harte te vieren.

Duif met olijftak

Olijftak    

De laatste tijd zijn ze niet meer zo in het nieuws: gammele bootjes op zee, afgeladen vol met vluchtelingen die naar Europa willen. Weerloze mensen, overgeleverd aan de grillen van de Middellandse Zee.